Naar hoofdinhoud

Een ronde trap kopen

De ronde trap is een veelzijdig ontwerp en kan verschillende benamingen hebben, zoals spiraaltrap, draaitrap, halfslagtrap of wenteltrap. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze een volledige draai maken voordat ze boven zijn, waardoor ze in beperkte ruimtes efficiënt hoogte kunnen overbruggen. Hoewel hout vaak wordt gebruikt voor de constructie van ronde trappen, zijn er ook andere materialen die voor verschillende onderdelen kunnen worden ingezet, afhankelijk van het gewenste ontwerp.

Opmeten, ontwerpen, maken en plaatsen ronde trap

Wanneer u zou besluiten om een ronde trap te kopen is het van belang dat de afmetingen goed worden berekend. De maten van de trap komen juist doordat de trap rond is erg nauw. Binnen de categorie “ronde trap” zit veel verschil in ontwerp en constructie. Zo heeft de halfslagtrap een hoekige vorm met rechte secties en een centrale draai, terwijl een ronde trap een cirkelvormige of spiraalvormige vorm heeft zonder scherpe hoeken. Beide trapontwerpen hebben specifieke toepassingen en visuele aantrekkingskracht.

Een aantal impressies van rechte steektrappen

Meer dan treden alleen: het ambacht achter elke bocht

Verfijnde onderdelen voor een ronde trap

Ronde trappen worden vaak beschouwd als meesterwerken van trappenbouw vanwege hun complexe ontwerp en verfijnde details. De treden van een ronde trap zijn meestal zorgvuldig ontworpen en gevormd om comfortabel te lopen, ondanks de cirkelvormige of spiraalvormige configuratie. Ze kunnen worden afgewerkt met materialen zoals hout, glas of metaal voor een verfijnde uitstraling. Hoewel ronde trappen vaak open treden hebben zonder stootborden, kunnen ze toch worden voorzien van afwerkingen aan de voorzijde van de treden om een naadloze en afgewerkte uitstraling te creëren. De afwerking van een ronde trap is van groot belang voor zowel de duurzaamheid als de uitstraling. Materialen zoals verf, beits of lak kunnen worden gebruikt om de trap te beschermen en te verfraaien.

 

Lightbox afbeelding